الگوی بارت (Bart) چیست؟
در مواردی با نگاه به نمودارهای قیمتی ممکن است تغییرات ناگهانی یا پامپ (Pump) را در یک جهت صعودی دیده باشید که ناگهان به یک روند نزولی با شیب تند تبدیل شده است و در نهایت با نزدیک شدن به قیمت پایه، روند پایان مییابد. به این الگو،
الگوی بارت میگویند که یکی از مهمترین الگوها در تحلیل تکنیکال محسوب میشود.
این پدیده در داراییهای غیر از ارز دیجیتال نیز مشاهده میشود که تحت عنوان بارت (Bart) شناخته میشود. دلیل نام گذاری الگوی بارت این است که این پدیده در نمودار شباهت زیادی به بارت، یکی از شخصیتهای سریال محبوب سیمپسونها دارد.
شناسایی این الگو برای تریدرها حیاتی است چرا که بهطور چشم گیری بر پوزیشنهای کوتاه مدت (short) و میان مدت (mid-term) تأثیر میگذارد.
الگوی بارت در نتیجه فشار بالای سفارش در مدت زمان کوتاه رخ میدهد به صورتی که صدها سفارش در عرض چند دقیقه ثبت شده و ممکن است نمودار قیمت را از جا کنده و باعث تغییرات شدید در روند قیمتی شود. اگرچه این الگو در هر دارایی ممکن است روی دهد اما بیشتر در نمودارهای بیت کوین مشاهده میشود. این امر دلایل مختلفی دارد، از جمله نوسانات شدید بیت کوین که توسط سهامداران عمده کارگردانی میشود. از طرفی نیز تغییرات قیمتی بیت کوین روی سایر آلتکوینها تأثیرگذار است ممکن است از الگوی بارت در بیت کوین برای کنترل قیمت سایر ارزهای دیجیتال نیز استفاده شود. دلیل این پامپ و دامپ (pumps and dumps) های ناگهانی احتمالاً از بین بردن موقعیتهای کوتاه و بلند مدت تریدر ها از طریق دست کاری در بازار است. بسیاری حتی معتقدند که این کار توسط صرافیها انجام میشود که با توجه به قوانین و مقررات این زمینه، کاملاً امکانپذیر است؛ البته ممکن است این کار توسط سرمایهگذاران کلان بازار یا نهنگها هم صورت گرفته باشد.
الگوی بارت چه تاثیری روی بازار ارزهای دیجیتال میگذارد؟
یکی از مهمترین عواملی که باعث شده است سازمان بورس و اوراق بهادار ایالات متحده، نسبت به بیت کوین بد بین بوده و صندوق قابل معامله بیت کوین (Bitcoin ETF) را به رسمیت نشناخته، همین تغییرات ناگهانی بیت کوین و رخ دادن الگوی بارت در نمودار این ارز دیجیتال است.
علیرغم این که بیت کوین به عنوان یک شبکه مستقل و غیر متمرکز شناخته شده و اساساً هیچ دولت یا شخص خاصی روی آن کنترل ندارد، به دلیل انحصارات خاصی که وجود دارند، نهنگهای بیت کوین قسمت زیادی از توکنهای این بازار را در اختیار دارند و حرکات آنها یکی از مهمترین مواردی است که روی قیمت بیت کوین تأثیر میگذارد.
تغییرات قیمت بیت کوین حتی روی ماینرها هم تأثیر میگذارد. همانطور که میدانید ماینرها نقش بسیار مهمی در شبکه بیت کوین ایفا میکنند و بدون آنها بلاکچین بیت کوین عملاً از کار میافتد.
ماینرها با استخراج بلاکهای جدید و تائید تراکنشها کمک میکنند که شبکه بیت کوین بتواند به درستی فعالیت کند و پاسخگوی تقاضای تریدر ها و سرمایهگذاران باشد. در مقابل، این ماینرها برای ادامه کار خود به پاداش استخراج بلاک نیاز دارند.
ماینرها در ازای هر بلاک معتبری که استخراج میکنند پاداش میگیرند. با این وجود، استخراج بلاک در بیت کوین فرایند بسیار سختی بوده و نیازمند تجهیزات گران قیمت و مصرف مقادیر زیادی برق است؛ اما اگر قیمت بیت کوین کاهش یابد استخراج بلاک برای ماینرها به صرفه نبوده و ممکن است تجهیزات خود را بفروشند.
در این شرایط، با نداشتن ماینر برای انجام معادلات شبکه و به انجام رساندن تراکنشها، بلاکچین بیت کوین با مشکل بسیار بزرگی روبرو خواهد شد.
الگوهای بارت ممکن است در مواردی تمامیت کل شبکه بیت کوین را به خطر بیندازند! توصیههایی برای کاهش ضرر هنگام شکلگیری الگوی Bart الگوی بارت در اثر پامپ و دامپ دارایی موردنظر ایجاد میشود که ممکن است توسط نهنگها یا حتی صرافیها صورت گرفته باشد.
در چنین مواردی در صورتی که نتوانیم الگوی بامپ را تشخیص دهیم، با یک واکنش هیجانی ممکن است قسمت زیادی از دارایی خود را از دست داده یا از به دست آوردن سود خوبی بیبهره بمانیم.
برای این که از الگوی بارت (Bart) جان سالم به در ببرید، این نکات را به خاطر بسپارید:
تریدرهایی که دید بلند مدت یا میان مدت دارند، کمتر تحت تأثیر الگوی بارت قرار میگیرند. تریدرهایی که موقعیتهای مارجین را در صرافیهایی مانند بیت مکس (Bitmex) یا بیت فینکس (Bitfinex) باز کردهاند بهتر است از گزینه حد ضرر یا استاپ لاس (stop loss) به منظور کاهش ضرر یا خطر لیکویید شدن استفاده کنند. در صورتی که تغییر ناگهانی در بازار مشاهده کردید به خاطر داشته باشید که الگوی بارت، بازار را در جهت مخالف هدایت میکند. چنان چه بازار صعود خوبی داشت، انتظار یک ریزش خوب نیز داشته باشید و برعکس.
چرا الگوی بارت اتفاق می افتد؟
بسیاری از تریدر ها معتقدند که الگوی بارت در اثر کمبود نقدینگی در بازار شکل میگیرد.
به عنوان مثال، در پایان سال 2017 و اوایل شروع سال 2018، زمانی که نقدینگی به طور ناگهانی در بازار کریپتو افزایش پیدا کرد، سفتهبازهای بازار سریعاً دارایی خود را فروختند که در نهایت باعث سقوط ناگهانی و شدید قیمت بیت کوین شد.
علاوه بر این، پامپ و دامپ نیز تأثیر زیادی در شکل گیری الگو بارت دارد که ممکن است توسط نهنگها یا صرافیها صورت گرفته باشد.
الگوی بارت چه زمانی شکل می گیرد؟
الگو بارت معمولاً در مواقعی که بازار حالت رکود داشته و هیچ تغییر خاصی در روند قیمت مشاهده نمیشود شکل میگیرد.
در این شرایط، الگوی بارت (Bart) ناگهان شکل میگیرد که با یک الگو اسپایک (spike) صعودی یا نزولی میتوان آن را شناخت.
بعد از الگوی اسپایک که معمولاً چند روز طول میکشد بازار به حالت عادی بر میگردد؛ اما دوباره با اسپایک دیگری که معمولاً شدیدتر از اولی است همراه خواهد بود.
اگر روند بازار قبل از شکلگیری این الگو، نزولی باشد الگوی بارت به صورت صعودی شکل میگیرد و اگر بازار صعودی باشد برعکس.
الگوی بارت (Bart) زمانی که بازار ساکت است و یک روند ثابت را بدون تغییر خاصی طی میکند، شکل میگیرد. این الگو اغلب باعث معکوس شدن روند بازار برای مدت محدودی میشود؛ یعنی اگر بازار صعودی باشد باعث شکل گیری روند نزولی و برعکس میشود.
ثبت دیدگاه
0دیدگاه
دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.