مکانیزم اجماع بایننس کوین چیست؟

مکانیزم اجماع بایننس کوین چیست؟

مکانیزم اجماع (Consensus Mechanism) یا الگوریتم اجماع، فرآیندی است که از آن برای رسیدن به یک توافق مشخص درباره یک مقدار داده واحد یا یک حالت شبکه مشخص در میان فرآیند‌های توزیع ‌شده یا سیستم‌ های چند عاملی،

مثل ارزهای دیجیتال استفاده می شود. در واقع مکانیزم اجماع یک مکانیزم تحمل خطا (Fault-Tolerant) است که از آن در سیستم های کامپیوتری و بلاک چین استفاده می شود. در واقع کاربران یک شبکه برای تصمیم گیری از این مکانیزم استفاده می کنند.

پروتکل اجماع چیست؟

اصل مهم در دنیای ارزهای دیجیتال، خرید ارز دیجیتال بدون نظارت یک نهاد مرکزی است. ارزهای دیجیتال بر پایه غیر متمرکز بودن استوارند؛ یعنی این شبکه هیچ قانون گذاری ندارد. درست در این لحظه است که مکانیزم اجماع وارد عمل می شود. مثلاً در بلاک چین بیت کوین، مکانیزم اجماع به عنوان الگوریتم اجماع کار (Proof-of-Work) شناخته می‌شود. این مکانیزم برای اثبات صداقت و اعتبار نودهای شبکه (ماینرها)، پازل‌های سخت و قراردادی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد و نودها برای اینکه بتوانند این پازل ها را حل کنند نیاز به سیستم‌هایی با توان محاسباتی بالا نیاز دارند. می توان مکانیزم اجماع را در موارد زیر خلاصه کرد:

  • اجرای الگوریتم‌های اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) به عنوان مکانیزم اجماع در شبکه و در حوزه بلاک ‌چین و ارزهای دیجیتال
  • یکی از بحث‌ برانگیز‌ترین موضوعات در میان منتقدین بیت کوین مصرف زیاد انرژی الگوریتم اثبات کار می باشد که این موضوع باعث کوچ کردن بعضی از ارزهای دیجیتال به الگوریتم‌های کم مصرفتر و یا موجب ابداع مکانیزم‌های جدید شده است.
  • هر روشی که منجر به توافق، اعتماد و برقراری امنیت در میان شبکه‌ های غیرمتمرکز می‌ شود، به نوعی مکانیزم اجماع محسوب می شود. بلاک چین های عمومی که یک شبکه غیرمتمرکز هستند، و بدون نظارت یک نهاد مرکزی در مقیاسی جهانی فعالیت می‌کنند. در حقیقت، هزاران کاربر بلاک ‌چین وظیفه اعتبارسنجی تراکنش ‌ها و ساخت بلاک های جدید را بر عهده دارند. ماهیت دینامیک بلاک‌چین، دفاتر توزیع اشتراکی برای تایید درستی یک تراکنش، نیاز به یک مکانیزم کاربردی، ایمن، بلادرنگ (Real-Time)، مورد اطمینان و منصفانه دارد. که مکانیزم اجماع این وظیفه خطیر را برعهده دارد.

انواع مکانیزم اجماع

از متداول ترین انواع مکانیزم اجماع در شبکه بلاک چین، می توان الگوریتم اثبات کار (Proof-of-Work) و الگوریتم اثبات سهام (Proof-of-Stake) را نام برد. الگوریتم های دیگری مثل اثبات حجم (Proof-of-Capacity) نیز وجود دارد که امکان به اشتراک‌گذاری فضای حافظه نودها در بستر بلاک چین را فراهم می‌سازد. در واقع هر چقدر، فضای حافظه یا هارد دیسک یک نود بیشتر باشد، سهم بیشتری در قبال نگهداری از دفتر توزیع کل خواهد داشت.

  • الگوریتم اثبات کار بسته به شرایط انواع مختلفی از مکانیزم اجماع وجود دارد که کارایی خاص خود را دارند. یکی از این مکانیزم های بسیار کاربردی در ارزهای دیجیتال بسیار معروف مثل بیت کوین و لایت کوین، الگوریتم اثبات کار می باشد. این الگوریتم نیاز به یک نود (یا شرکت کننده) دارد. نودها با استفاده از الگوریتم اجماع باید پایان کار خود را ثابت کنند تا مجدداً اجازه افزودن تراکنش به بلاک‌ چین توسط شبکه صادر شود. لازم به یادآوری است که این فرآیند ماینینگ نیاز زیادی به انرژی مصرفی داشته و همچنین وقت زیادی را نیز تلف می کند. لازم به ذکر است که شبکه BEP2 اکوسیستم بایننس نیز از این مکانیسم اجماع پیروی می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله bep2 چیست مراجعه کنید.

  • الگوریتم اثبات سهام یکی دیگر از انواع مکانیزم اجماع الگوریتم اثبات سهام می باشد که جایگزینی کم هزینه‌ و کم مصرفتر از الگوریتم اثبات کار است و مورد استفاده قرار می‌گیرد. در الگوریتم اثبات سهام مسئولیت نگهداری از دفتر توزیع کل یک شبکه بسته به میزان توکنی که هر شرکت ‌کننده در اختیار دارد، تقسیم می ‌شود. شبکه BEP20 اکوسیستم بایننس از این مکانیسم پیروی می‌کند.

  • الگوریتم اثبات تاریخچه (Proof-of-History) این الگوریتم توسط شبکه سولانا طراحی و اجرا شده است. این مکانیزم مانند الگوریتم زمان سپری شده (Proof-of-Elapsed-Time)، با رمزنگاری مسیر زمان و بدون دخالت منابع دیگر، خود به مقوله اجماع دست پیدا می‌کند.

  • الگوریتم اثبات فعالیت (Proof-of-Activity ) الگوریتمی دوگانه که از ترکیب دو مکانیزم اثبات کار و اثبات سهام به وجود آمده و بر روی اکوسیستم ارز دیجیتال دکرید (Decred) فعالیت دارد.

  • الگوریتم اثبات سوزاندن (Proof-of-Burn) یکی از انواع الگوریتم اجماع که تراکنش‌ساز برای تایید یک تراکنش، باید مقدار بسیار ناچیزی از آن ارز دیجیتال را به یک آدرس کیف پول غیرقابل دسترس ارسال کند. (اصطلاحاً «توکن‌سوزی» صورت بگیرد.)

یکی از اساسی ‌ترین موضوعات ارزهای دیجیتال و برنامه‌های غیرمتمرکز مکانیزم اجماع است. فعالیت شبکه‌های غیرمتمرکز بر پایه عدم نظارت یک نهاد مرکزی است اما برای تصمیم‌گیری نیاز به یک الگوریتم اجماع دارند. اگرچه در این شبکه‌ ها قانون‌ گذاری وجود ندارد اما کاربران و اعضای آن از طریق روش های مختلف مانند اثبات کار و یا اثبات سهام برای شبکه تصمیم‌گیری کرده و تراکنش ‌های موجود در بلاک‌ چین را اعتبار‌سنجی می‌کنند.

ثبت دیدگاه

کد امنیتی

0دیدگاه

دیدگاهی ثبت نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.