سوارم پلتفرم Swarm چیست؟
دادههای در بستر اینترنت نباید روی یک سرور خاص ذخیرهسازی شوند. این جمله شاید کوچکترین هدف پلتفرم سوارم (Swarm) باشد. این پلتفرم در واقع یکی از پروژههای رسمی شبکه اتریوم است که بر فضای ذخیرهسازی غیرمتمرکز و تکنولوژی توزیعشده،
مقابله با سانسور و اپلیکیشنهای غیرقابل توقف متمرکز است.سوارم (Swarm) یک پلتفرم ذخیرهسازی، سرویسدهی و ارتباطی غیرمتمرکز است که برای ارائه زیرساخت بدون نیاز به مجوز و مقاوم در برابر سانسور بهمنظور استقرار برنامههای غیرمتمرکز (Dapps) طراحی شده است. هدف این پلتفرم مستقر در پشته وب.۳ شبکه اتریوم، فراهمسازی رنج گستردهای از سرویسهای نسل سوم وب مانند پیامرسان، استریم موزیک و ویدیو و میزبانی پایگاه داده است. سوارم به زبان ساده سیستمی متشکل از شبکهای از نودهای همتابههمتا است که فضای ذخیره سازی غیرمتمرکز را ارائه میدهند.چشمانداز بلندمدت این پلتفرم این است که تبدیل به سیستمعامل اینترنت غیرمتمرکز شود و قصد دارد این کار را از طریق بازگرداندن کنترل دادهها به کاربران انجام دهد. Swarm که از اتریوم جان میگیرد، از امنیت بلاکچین و قابلیت قراردادهای هوشمند و اکوسیستم توسعهدهندگان موجود در آن بهره میبرد. مفاهیم و جزئیات عملکرد سوارم توسط ویکتور تران (Viktor Trón) در کتاب Book of Swarm مستند شده است.پلتفرم Swarm یک سیستم ذخیره سازی و ارتباط غیرمتمرکز برای یک جامعه دیجیتال مستقل است. درواقع Swarm سیستمی از گره های شبکه همتا به همتا است که یک سرویس ذخیره سازی و ارتباط غیرمتمرکز ایجاد می کند. این سیستم به موجب یک سیستم مشوق داخلی که از طریق قراردادهای هوشمند در بلاک چین اتریوم اعمال می شود، از نظر اقتصادی خودپایدار است.
Swarm قصد دارد خدمات لایه ای مختلفی را برای وب 3 ارائه کند، از جمله پیام رسانی گره به گره (node-to-node)، جریان رسانه، خدمات پایگاه داده غیرمتمرکز (decentralized database) و زیرساخت کانال مقیاسپذیر برای اقتصادهای خدمات غیرمتمرکز. پلتفرم Swarm یک بستر ذخیره سازی، خدمات و ارتباطات غیرمتمرکز است که برای ارائه زیرساخت بدون مجوز و مقاوم در برابر سانسور و به منظور استقرار کد dApp طراحی شده است. Swarm که بر بستر وب 3 اتریوم ساخته شده است، قصد دارد طیف وسیعی از خدمات وب 3 از جمله پیام رسانی، پخش موسیقی، ویدیو و میزبانی پایگاه داده را ارائه دهد. چشم انداز بلندمدت Swarm تبدیل شدن به "سیستم عامل اینترنت غیرمتمرکز مجدد" با بازگرداندن کنترل داده ها به کاربران خود است.
ماموریت Swarm شکل دادن آینده به سمت یک جامعه جهانی خودمختار و بازارهای باز بدون مجوز با ارائه زیرساخت لایه ای مقیاس پذیر برای اینترنت غیرمتمرکز است. چشم انداز Swarm این است که بلاک چین را با ذخیره سازی و ارتباطات همتا به همتا (P2P) گسترش دهد تا سیستم رایانه جهانی را که می تواند به عنوان یک سیستم عامل و محیط استقرار برای برنامه های غیرمتمرکز عمل کند، محقق نماید. پلتفرم Swarm تداوم خدمات و انعطاف پذیری در برابر قطع شبکه یا حملات هدفمند سرویس را فراهم می کند. Swarm به عنوان بستری برای انتشار بدون مجوز، آزادی اطلاعات را تقویت می کند. Swarm با ویژگیهای استثنایی حریم خصوصی خود مانند مرور ناشناس، ذخیرهسازی غیرقابل ردیابی، پیامهای غیرقابل ردیابی و فرمتهای نمایش فایل که در هیچ ابردادهای درز نمیکند، به تقاضای فزاینده برای امنیت در وب پاسخ میدهد.
Swarm توسط گاوین وود یکی از بنیانگذاران اتریوم ایجاد شد که کار بر روی معماری این نرم افزار پلتفرم را در سال 2015 آغاز کرد. وود با پشتیبانی بنیانگذار اتریوم، ویتالیک بوترین، به دنبال ساخت یک راه حل ذخیره سازی و خدمات Web3 بود که مقاوم در برابر سانسور و همچنین مقاوم در برابر DDOS باشد و زمان توقف صفر را ارائه دهد. Swarm که بر پایه اتریوم ساخته شده است از امنیت بلاک چین و قابلیت های قرارداد هوشمند و اکوسیستم توسعه دهندگان موجود آن استفاده می کند. مفاهیم و جزئیات Swarm توسط Viktor Trón در به اصطلاح Book of Swarm مستند شده است.
شبکه ارتباطی و ذخیره سازی که Swarm نمایندگی میکند، در نهایت قصد دارد زیرساخت لایه بیس را برای یک اینترنت کاملاً غیرمتمرکز فراهم کند. (با خدمات دیجیتالی که در یک شبکه جهانی گسترده از گرهها توزیع شده است.) در حالی که استفاده از Swarm شبیه تجربیات کاربر در شبکه جهانی وب است، شبکه با اینترنت معمولی در بک اند (back-end)، با دادههایی که به جای سرورهای متمرکز بر روی زیرساختهای همتا به همتا میزبانی میشوند، متفاوت است.
این زیرساخت غیرمتمرکز به لطف سیستم تشویقی خود به گونه ای طراحی شده است که خودپایدار باشد: به این معنا که کاربران می توانند منابع را برای خدمات شبکه مانند ذخیره سازی و توزیع داده با پرداخت های مدیریت شده توسط قراردادهای هوشمند اتریوم و با توکن بومی BZZ مبادله کنند.
پلتفرم Swarm چطور کار میکند؟
هدف شبکه ذخیرهسازی و ارتباطی که سوارم ارائه میکند، در نهایت ایجاد یک زیرساخت لایه پایهای برای راهاندازی یک اینترنت کاملا غیرمتمرکز است. پلتفرم Swarm این امر را با سرویسهای توزیعشده دیجیتیالی از طریق شبکه جهانی و گسترده نودها امکانپذیر میکند. فرانت اند یا رابط کاربری که توسط این پلتفرم ارائه میشود، کاملا مشابه شبکه جهانی وب است. وجه تفاوت آنها در بک اند (Backend) است. در واقع دادهها در سوارم بهجای سرورهای متمرکز روی یک زیرساخت همتابههمتا میزبانی میشوند. این زیرساخت غیرمتمرکز بهلطف سیستم انگیزهبخشی و تشویقی خود بهگونهای طراحیشده که خودپایدار باشد. در واقع، کاربران منابع را برای خدمات شبکه، همچون ذخیرهسازی و توزیع دادهها با پرداختهایی که توسط قراردادهای هوشمند و از طریق پرداخت توکن BZZ (توکن بومی پلتفرم Swarm) مبادله میکنند.
سیستم ذخیرهسازی غیرمتمرکز سوارم از اجزای زیر تشکیل شده است:
Chunks: دادههای ذخیره شده در سوارم به بلاکهای کوچکتر بهنام چانکز (chunks) که حجم آنها از ۴ کیلوبایت بیشتر نیست، تقسیم میشوند. چانکز از طریق هش ۳۲ بایتی محتوای موجود در خود قابل شناسایی هستند. Reference: یک شناسه فایل منحصربهفرد که بازیابی دادههای ذخیرهشده در چانکز را برای کلاینتها تسهیل میکند. Manifest: ساختار دادهای که امکان بازیابی محتوای مبتنی بر URL را فراهم میکند. هنگامی که کلاینت از سوارم درخواست محتوا میکند، مانیفست از رفرنس منحصربهفردی برای شناسایی دیتای مرتبط (در واقع چانکز مربوطه) استفاده میکند. سپس این دادهها از نودهایی که میزبان آن محتوا هستند، بازیابی میشود. بهطور مشابه، وقتی دادهها در سوارم آپلود میشود به Chunks تقسیم شده و در سراسر گرهها توزیع و به آنها یک برچسب زمانی (Timestamp) اختصاص داده میشود. توکنهای BZZ تشویقی توسط قراردادهای هوشمند مدیریت میشود و به نودهای ارائهدهنده منابع برای ذخیرهسازی فایل، پرداخت میشوند.
سوارم از سیستم افزونگی درونی بهره میبرد. افزونگی یا Redundancy، به موازیسازی تمام یا بخشی از اطلاعات برای ادامهیافتن عملکرد سیستم در صورت بروز اشکال گفته میشود. پلتفرم Swarm با این سیستم از دسترسی دائم به دادهها، محافظت در برابر خروج نودها از شبکه و جلوگیری از حملات DDOS اطمینان مییابد.
اجزای Swarm
سیستم ذخیره سازی غیرمتمرکز Swarm بر روی اجزای زیر ساخته شده است:
Chunks: داده های ذخیره شده در Swarm به بلوک های کوچکتر به نام Chunks که بزرگتر از 4 کیلوبایت نیستند تقسیم می شوند. Chunkها از طریق هش 32 بایتی از محتوای موجود قابل شناسایی هستند.
Reference: (مرجع) یک شناسه فایل منحصر به فرد که بازیابی داده های ذخیره شده در Chunks را برای مشتریان تسهیل می کند.
Manifest: (بیانیه) ساختار داده ای که امکان بازیابی محتوای مبتنی بر URL را فراهم می کند.
هنگامی که یک کلاینت، محتوا را در Swarm درخواست می کند، Manifest از مرجع منحصر به فرد برای شناسایی قطعه های داده مربوطه استفاده می کند تا بتوان آن قطعه ها را از گره هایی که آنها را میزبانی می کنند بازیابی کرد. به طور مشابه، زمانی که دادهها در Swarm آپلود میشوند، به قطعاتی تقسیم میشوند که در سراسر گرهها توزیع میشوند و به آن یک برچسب زمانی اختصاص میدهند. مشوقهای داخلی BZZ توسط قراردادهای هوشمند مدیریت میشوند و به گرههایی پرداخت میشوند که منابع خود را برای ذخیرهسازی فایل در دسترس قرار میدهند.
Swarm دارای ساختاری برای اطمینان از در دسترس بودن دائمی داده ها و محافظت در برابر گره های خروج از شبکه و حملات DDOS است.
توکن BZZ: این توکن، توکن بومیSwarm است. این توکن تراکنش ها را در شبکه تقویت میکند و به عنوان پاداشی برای گرههایی عمل میکند که به منابع کمک میکنند. مانند سایر سیستمهای حاکمیت بلاک چین مبتنی بر سهام، مقادیر بیشتری از BZZ تأثیر بیشتری در آرای حاکمیت Swarm ایجاد میکند. در ژوئن 2021، Swarm یک میلیون BZZ را به شرکت کنندگان اولیه شبکه آزمایشی به نام «The Rise of the Bee» پخش کرد. Swarm در حال تحقیق در مورد پتانسیل ذخیره سازی و برنامه های ارتباطی بلاک چین برای هدف قرار دادن زیرساخت لایه بیس اینترنت غیرمتمرکز خود است که به آن "کامپیوتر جهانی" نیز گفته می شود. برای رسیدن به این هدف، نقشه راه Swarm تعدادی از اهداف کوتاه مدت، از جمله ویژگی ها و عملکردهایی مانند تقسیم گره، پشتیبانی مرورگر، شبیه سازی شبکه در مقیاس بزرگ و پشتیبانی لایت نود را تعیین می کند. Swarm در حال تحقیق در مورد پتانسیل ذخیره سازی و برنامه های ارتباطی بلاک چین برای هدف قرار دادن زیرساخت لایه بیس اینترنت غیرمتمرکز خود است که به آن "کامپیوتر جهانی" نیز گفته می شود. برای رسیدن به این هدف، نقشه راه Swarm تعدادی از اهداف کوتاه مدت، از جمله ویژگی ها و عملکردهایی مانند تقسیم گره، پشتیبانی مرورگر، شبیه سازی شبکه در مقیاس بزرگ و پشتیبانی لایت نود را تعیین می کند.
ثبت دیدگاه
0دیدگاه
دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.