EIP چیست؟
اتریوم شبکهای پر از غافلگیری و پویایی است. توسعهدهندگان این شبکه همیشه به دنبال راهحلهایی هستند که به کمک آن بتوانند از مشکلات اتریوم کم کنند. پروپوزال بهبود اتریوم، یکی از روشهایی است که برای این منظور از آن استفاده میشود.
در تعریف ساده پروپوزالهای شبکه اتریوم اسنادی هستند که نویسندگان آنها مفاد مختلفی را برای حل کردن یکی از مشکلات شبکه در آن قرار میدهند. در نهایت و پس از گذراندن مراحلی که در ادامه خواهیم گفت، چنانچه پروپوزال به ثبت نهایی برسد، مشکلی حل خواهد شد و آنچه این سند پیشنهاد میکند به عنوان یک قانون در شبکه لازمالاجرا خواهد بود.
یکی از مورد انتظارترین پروپوزالهای بهبود شبکه اتریوم، EIP 1559 نام دارد. از این پروپوزال که به منظور بهبود ساز و کار کارمزد در شبکه Ethereum ارائه شده، معمولا به عنوان “موتور کمیابی رمز ارز ETH” یاد میشود. انتظار میروند این پروپوزال که اولین بار توسط خالق اتریوم یعنی ویتالیک بوترین معرفی شد، طی هارد فورک لندن در تابستان سال جاری اجرایی شود.
در ابتدا باید بدانیم که EIP سر نام عبارت “Ethereum Improvement Proposal” و به معنای “پروپوزال بهبود اتریوم” است. در پروژههای متن باز، هر شخصی میتواند تغییرات خاص خود را در کد اعمال کند، اما الزاما تمامی افراد از کد جدیدی که توسط وی ارائه شده، پیروی نمیکنند. در اتریوم نیز اینگونه است و تغییرات پیشنهادی تحت عنوان EIP شناخته میشوند. با این حال، معمولا فقط EIPهایی که از جانب توسعهدهندگان اصلی Ethereum ارائه میشود، توجه کاربران را به خود جلب میکند.
بنابراین، ارائه یک EIP و پذیرش آن توسط جامعه، همانند تصویب یک لایحه در کنگره است. این لایحه تا زمانی که توسط کنگره (هسته توسعهدهندگان اتریوم) مورد بحث قرار نگیرد، نمیتواند تبدیل به قانون (ارائه برای اجرایی شدن در شبکه) شود. کاربران میتوانند در ابتدا EIP مورد نظر خود را به اعضای اصلی توسعهدهنده اتریوم ارسال نمایند و در صورتی که ارزیابی آنها از این EIP مثبت باشد، این پروپوزال مورد آزمایش در تستنتها قرار گرفته و سپس از گرهها خواسته میشود تا نرم افزار خود را مطابق با این EIP بروزرسانی نمایند.
تاریخچه و آغاز پروپوزال بهبود اتریوم EIP
ایده ایجاد پروپوزال بهبود اتریوم (EIP) از تجربیات مربوط به بیت کوین نشئت میگیرد. به یاد داشته باشید که در بیت کوین هم پروپوزال بهبود بیت کوین (BIP) ایجاد شد تا جامعه بیت کوین بتواند تغییراتی که برای پیشرفت پروتکل لازم است اعمال کنند و این تغییرات را به دیگران نشان دهند.
این پروپوزالها برای پیشرفت ایجاد شده بودند و از ایدههای بسیار موفقیتآمیز هستند، تا جایی که ارزهای دیجیتالی دیگر نیز از این ایده استفاده کردند. در شبکه اتریوم در 27 اکتبر 2015، EIP-001 توسط مارتین بچ و هادسون جیمسون، دو توسعهدهنده بزرگ اتریوم ایجاد شد. در توضیحات اولین پروپوزال بهبود اتریوم چنین آمده است:
” EIP مخفف عبارت Ethereum Improvement Proposals است. EIP یک سند طراحی است که اطلاعاتی را در اختیار جامعه اتریوم قرار میدهد، یا ویژگی جدیدی را برای اتریوم یا فرآیندها یا محیط آن توصیف میکند. EIP باید مشخصات فنی مختصری از ویژگی و توجیهی برای عملکرد آن ارائه دهد. نویسنده EIP مسئول ایجاد اجماع در جامعه و مستندسازی نظرات مخالف است. ” پیشنهاد ارتقاء Ethereum Improvement Proposal (EIP) زمینه را برای بروزرسانی غیرمتمرکز شبکه هموار کرده است. در واقع، EIP نسخه ای است که برای به روزرسانی یا افزودن ویژگی یا تغییر به شبکه اتریوم که به اتریوم منتقل شده است، طراحی شده است.
هر EIP به طور خلاصه دلیل ارائه خود و مشخصات فنی را ذکر و نظرات مختلف در مورد پیشنهاد را مستند میکند. اتریوم فضای بسیار مناسبی را برای توسعه دهندگان فراهم کرده است تا بتوانند از طریق EIP پیشنهادهایی را ارائه دهند. این پیشنهادات در GitHub ثبت شده اند و تمام تغییرات آنها در دسترس همه توسعه دهندگان این سایت است. بنابراین، برنامه نویسان می توانند روند اجرای پیشنهادات را به راحتی دنبال کنند و از همه مهمتر ، این فرصت را دارند که در اجرای آن مشارکت کرده و نظرات خود را بیان کنند. به کارگیری گیت هاب این امکان را به کاربران این شبکه می دهد که قادر به دنبال نمودن فعالیت برنامه نویسان باشند .
-
Standard Track EIP : این پروپوزال ها با هسته اصلی شبکه اتریوم ، پروتکل ها ، رابط های برنامه نویسی و استاندارد های ERC ارتباط دارند .
-
Informational EIP : این نوع از پروپوزال ها مشکلات طراحی شبکه اتریوم را به نمایش می گذارند و دارای یک دستورالعمل یا اطلاعاتی به منظور اصلاح آن هستند .
-
Meta EIP : ارائهی این پروپوزال در ادامهی تغییر در فرایندهای شبکه اتریوم صورت می گیرد ، این نوع از پروپوزال به Standard Track شباهت دارد .
نویسنده ، چندین ویرایشگر و برنامه نویسان هسته اصلی اتریوم به منظور تایید پروپوزال ها بسیار موثر هستند . فرآیندی که هر پروپوزال اگر رد نشود ، پشت سر می گذارد بدین صورت است : وضعیت هایی مانند فعال (Active) ، در دست اقدام (Work in Progress) ، پیش نویس (Draft) ، بازبینی (Last Call) ، مورد تایید قرار گرفته (Accepted) ، نهایی (Final) .
EIP حقیقتا فضایی را ایجاد نموده است که کلیهی برنامه نویسان امکان مشارکت در حیطهی ارتقای شبکه و برطرف نمودن مشکلات آن را داشته باشند و بتوانند نظرات خود را مطرح کنند . این فضا که به کمک گیت هاب محقق شده است ، موجب گردیده که اتریوم امکان استفاده از توانایی های برنامه نویسان بیشتری را داشته باشد . البته باید دقت کرد که همیشه هم ساختار غیر متمرکز خوب نیست و امکان دارد هیچگاه توافقی صورت نگیرد ! به همین خاطر تعداد زیادی معتقدند که ویتالیک رهبر برنامه نویسان اتریوم است ؛ زیرا او در اجراسازی ایده ها و بهبود شبکه اتریوم نقش بسیار پر رنگی را ایفا کرده است.
هدف پروپوزال بهبود اتریوم
EPI یک بستر است که به برنامه نویسان و توسعهدهندگان شبکه فرصت میدهد تا در جهت رفع مشکلات آن مشارکت داشته باشند و بتوانند نظرات خود را در این زمینه اعلام کنند. یکی از کمکهایی که به راهاندازی EPI کمک کرده، گیت هاب است. در گیت هاب جامعهای از برنامه نویسان حضور دارند که اتریوم توانسته از قابلیتها و تواناییهای آنها بهره ببرند. البته این ساختار غیرمتمرکزی که پروپوزال بهبود اتریوم دارد، میتواند دردسرساز باشد، چراکه نظرهای زیاد و دست داشتن عده زیاد در تصمیمگیری رسیدن به توافق را دچار مشکل میکند.
برای مثال زمانی که کیف پول پریتی (Parity) با مشکل روبرو شد و 150 میلیون دلار از دسترس خارج شد، هر برنامه نویس توانست برای حل مشکل روش مختص خود را پیشنهاد دهد که در نهایت منجر به حل سریعتر مشکل شد. اگر برای حل همین مشکل بخواهیم از یک نفر یا یک تیم با اعضای کم کمک بگیریم، مسلماً زمان بیشتری لازم است.
چرا EIP 1559 مهم است؟
EIP 1559 را میتوان یکی از مهمترین پروپوزالهای تاریخ اتریوم دانست. این پروپوزال در سال 2018 توسط ویتالیک بوترین ارائه شد و اکنون پس از قریب به سه سال تلاش، در تابستان سال جاری آماده اجرایی شدن است. پس از اجرایی شدن این پروپوزال، ساز و کار کارمزد در شبکه اتریوم به کلی تغییر خواهد کرد.
یکی از مشکلات بزرگ شبکه اتریوم، افزایش کارمزدها به هنگام شلوغی شبکه و زیاد شدن تعداد تراکنشهای این شبکه است. در این بین، نهنگها و افراد با دارایی بالا، قادر به پرداخت هزینه کارمزد هستند، اما عموما در این شرایط استفاده از شبکه اتریوم برای کاربران با سرمایه کمتر، جنبه اقتصادی ندارد. این فرصت باعث شده تا رقبای Ethereum مانند اولانچ (Avalanche)، کاردانو، پولکادات و بایننس اسمارت چین با یادآوری کارمزد پایین و مقیاسپذیری بالای خود، بزرگترین آلت کوین بازار را به چالش بکشانند.
به عنوان مثال، پنکیک سواپ با بهرهگیری از شرایط مناسب اسمارت چین، به خوبی توانسته به رقیبی بزرگ برای یونی سواپ تبدیل شود و از سوی دیگر، ونوس پروتکل (Venus Protocol) تبدیل به رقیب سختی برای همتایان خود در شبکه اتریوم شده است. در حالی که بسیاری از مشکلات با ارائه اتریوم 2 حل خواهد شد، اما EIP 1559 تا حد زیادی میتواند به حفظ کاربران در این شبکه کمک کند.
مکانیزم کارمزد فعلی اتریوم
در ابتدا، مکانیزم کارمزد فعلی در شبکه اتریوم که تحت عنوان “First Price Auction” شناخته میشود را بررسی میکنیم. در این ساز و کار، کاربران کارمزد مدنظر خود را ضمیمه تراکنش میکنند و ماینرها بر اساس بالاترین کارمزدها، تراکنشها را در بلاک قرار میدهند. این مکانیزم باعث میشود تا در زمان شلوغی شبکه، کارمزدها به شکل فزایندهای افزایش یابد و تایید تراکنشهایی که فی پایینتری برایشان تعیین شده، مدتها طول بکشد.
بنابراین، مکانیزم فعلی اصلا عادلانه نیست. نهنگها به راحتی کارمزد بالاتری را تعیین میکنند و در سریعترین زمان، تراکنش آنها تایید میشود. از سوی مقابل، کار برای کاربران عادی بسیار دشوار شده و در این شرایط عملا از شبکه حذف میشوند.
توکن سوزی اتریوم پس از اجرای EIP 1559
یکی از مهمترین ویژگیهای EIP 1559، اضافه شدن توکن سوزی به ساز و کار اتریوم و حذف بخشی از عرضه این رمز ارز در طول زمان است. همانطور که گفته شد، در این ساز و کار جدید، کاربران باید کارمزد تعیین شده از سوی شبکه در قالب بیس فی را پرداخت نمایند. همچنین هر کاربر قادر به پرداخت انعام به ماینرها جهت تسریع در انجام تراکنشش خواهد بود.
تمامی کارمزدها در شبکه اتریوم، از جنس رمز ارز اتر است. بنابراین هم بیس فی و هم انعام به ماینرها از جنس ETH خواهد بود. در مکانیزم فعلی، کارمزدها به ماینرها تعلق میگیرد. اما بر اساس EIP 1559، از آنجا که مکانیزم تعیین Base Fee برای هر بلاک بر اساس شلوغی شبکه در بلاک قبلی تعیین میشود، ممکن است در این ساز و کار ماینرها تبانی کرده و به صورت مصنوعی اقدام به پر کردن حجم بلاک برای افزایش کارمزد و کسب درآمد بعدی در بلاک بعدی شوند.
برای حل این مشکل، تمامی کارمزدهایی که در قالب Base Fee از سوی کاربران پرداخت خواهد شد، برای همیشه سوزانده و از چرخه رمز ارزهای ETH حذف خواهند شد. با این حال، انعام یا Miners Tip همچنان به ماینرها تعلق خواهد گرفت.
آیا پس از EIP 1559، تورم اتریوم منفی میشود؟
پاسخ به سوال بالا قطعی نیست. در ابتدا باید توجه داشت که همچون گذشته، پس از اجرای EIP 1559 نیز پاداش استخراج بلاک وجود دارد و رمز ارزهای ETH تازه تولید شده، به ماینرها تعلق میگیرد و به چرخه در گردش اتر افزوده خواهد شد. با این حال اگر در یک بلاک، مجموع کارمزدهای پرداخت شده بیشتر از پاداش آن بلاک باشد، مقدار رمز ارزهای اتر سوزانده شده بیشتر از اترهای تولید شده در آن بلاک خواهد بود.
بنابراین به صورت کلی، قطعیتی در کاهش عرضه اتر و تورم منفی اتریوم وجود ندارد و این مسئله بلاک به بلاک متفاوت خواهد بود. اگر مجموع Base Fee پرداخت شده بیشتر از پاداش آن بلاک باشد، حاصل آن بلاک کم شدن عرضه اتر خواهد بود. در سمت مقابل، در صورت کمتر بودن کامزدهای پرداختی در یک بلاک نسبت به پاداش آن، همچنان مانند گذشته، استخراج آن بلاک منجر به افزایش اترهای در گردش میشود.
اگرچه در منفی شدن تورم اتریوم قطعیتی وجود ندارد، اما اجرای EIP 1559 قطعا منجر به کمتر شدن سرعت عرضه اتریوم خواهد شد.
EIP 1559 گامی در جهت بهبود مکانیزم کارمزد شبکه اتریوم خواهد بود. بر خلاف تصور عموم، این پروپوزال ارتباطی با کاهش کم شدن شلوغی شبکه و کاهش کارمزدها ندارد. بلکه بر اساس این ساز و کار جدید، کارمزدها در شبکه اتریوم عادلانهتر خواهد شد و تمامی استفادهکنندگان از شبکه ملزم به پرداخت کارمزد یکسان در هر بلاک خواهند بود. از طرفی این مکانیزم باعث میشود تا جهشهای ناگهانی در کارمزدها کمتر شود و به جای آن، افزایش کارمزدها به هنگام شلوغی شبکه در یک بازه زمانی طولانیتر و به صورت تدریجی اتفاق افتد.
تعریف انعام به ماینرها در EIP 1559 میتواند مجددا اتریوم را به روال سابق پیش از این بروزرسانی بازگرداند، زیرا مجددا انجام تراکنشها رقابتی خواهد شد و در این بین، افراد با دارایی بیشتر حاضر به پرداخت انعام بالا به ماینرها برای تسریع در انجام تراکنششان خواهند بود. لذا ممکن است مجددا کار برای افرادی که انعام به ماینرها پرداخت نمیکنند، دشوار شود و آنها باید برای تایید تراکنششان، مدت طولانی منتظر بمانند.
اجرای EIP 1559 و مکانیزم توکنسوزی آن منجر به کاهش سرعت عرضه رمز ارز ETH خواهد شد. با این حال، هیچ تضمینی در منفی شدن تورم اتریوم و کاهش عرضه رمز ارز اتر وجود ندارد و این اتفاق بسته به هر بلاک و میزان کارمزدهای تراکنشهای درون آن بلاک، متغیر خواهد بود.
در اینجا برخی از مهم ترین EIP ها را توضیح می دهیم.
EIP-606: Hard Fork Goal: Homestead El EIP-606 یک EIP از نوع متا است. این همه نکات لازم برای انجام بهروزرسانی Homestead در اتریوم را توضیح میدهد. از آنجایی که این یک EIP از نوع Meta است، به EIP های دیگری اشاره دارد که تمام تغییراتی که ایجاد می شود را توضیح می دهد.
EIP-20: استاندارد توکن ERC-20 El EIP-20 شاید یکی از شناخته شده ترین EIP ها در دنیای اتریوم باشد، زیرا برای پیاده سازی توکن استاندارد ERC-20 ساخته شده است. این توسعه آغازی برای اتریوم برای ایجاد یک ابزار استاندارد برای استقرار توکن ها در بلاک چین خود بود. در نتیجه، اتریوم تبدیل به بلاک چین با بیشترین توکنهای امروزی شده است.
EIP-137: سرویس نام دامنه اتریوم – مشخصات El EIP-137 مشخصات سیستم نام دامنه اتریوم را به وجود آورد. از اینجا، تمام زیرساخت های لازم ایجاد می شود تا اتریوم بتواند به یک سرویس نام دامنه (DNS) غول پیکر تبدیل شود که کاملاً غیرمتمرکز و متمرکز بر حریم خصوصی است. اما نه تنها این، بلکه امکان مرتبط کردن یک آدرس قابل خواندن با یک آدرس رمزنگاری را برای دریافت و ارسال ارزهای دیجیتال با آن فراهم می کند. این کار منجر به ENS شد.
EIP-721: استاندارد توکن غیر قابل تعویض ERC-721 El EIP-721 یکی دیگر از EIP های شناخته شده است زیرا استاندارد توکن غیرقابل تعویض اتریوم، ERC-721 را ایجاد کرد. از این توکن، پروژه هایی مانند CryptoKitties متولد شدند.
EIP-779: هارد فورک متا: DAO Fork این شاید بحث برانگیزترین EIP اتریوم باشد. EIP-779 او مسئول “حل” مشکل هک چند میلیون دلاری The DAO بود. برای انجام این کار، EIP کل تاریخ بلاک چین اتریوم را از لحظاتی قبل از هک شدن DAO بازنویسی کرد.
این کار با هدف بازگرداندن وجوه سرقت شده به صاحبان آنها انجام می شود. در نتیجه استفاده از این هارد فورک، اتریوم به دو انجمن تقسیم شد که هر کدام دارای بلاک چین خاص خود بودند. (اتریوم) و (اتریوم کلاسیک).
EIP-1155: استاندارد چند توکن El EIP-1155 که به عنوان توکن ERC-1155 نیز شناخته می شود، یک EIP از نوع استاندارد است که به دنبال طراحی نوع جدیدی از توکن است که قابلیت های توکن های ERC-20 و ERC-721 را در یک استاندارد جمع می کند. به این ترتیب، توکن های ERC-1155 دارای ویژگی های قابل تعویض و غیر قابل تعویض هستند.
EIP-1559: تغییر بازار کارمزد ETH 1.0 این EIP به دنبال تغییر نحوه رسیدگی به کارمزد ها در شبکه است. برای این کار، EIP-1559 مکانیزمی را ایجاد میکند که از تورم بالاتر اتریوم جلوگیری میکند، و در عین حال، توانایی بلوکهای اتریوم را برای گنجاندن تراکنشهای بیشتر برای کاهش تراکم شبکه افزایش یا کاهش میدهد.
ثبت دیدگاه
0دیدگاه
دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.