ارز دیجیتال فانتوم Fantom چیست؟
فانتوم (Fantom) به عنوان یک پروژه بلند پروازانه و در تلاش برای ارائه یک پلتفرم قرارداد هوشمند به وجود آمده تا سیستم عصبی شهرهای هوشمند آینده باشد. این پروژه میخواهد با استفاده از فناوری پیشرفته گراف جهت دار غیر مدور یا DAG
مقیاس پذیری بینهایت و تراکنشهای فوری با هزینه تقریباً صفر را ارائه کند. تیم فانتوم روی یک ماشین مجازی با عملکرد قوی در اجرای ایمن قرارداد هوشمند هم کار میکنند. فانتوم به عنوان نوعی فناوری دفتر کل توزیع شده در حال ساخت پلتفرمی مبتنی بر DAG (گراف جهتدار غیر مدور) است که میتواند در شهرهای هوشمند و همه خدماتی که ارائه میدهند استفاده شود. پلتفرم فانتوم با سرعت و عملکرد بالا، مدعی است که میتواند به ستون فقرات و تکنولوژی زیرساختی فناوری اطلاعات در شهرهای هوشمند آینده تبدیل شود. با هدف اجرای 300 هزار تراکنش در ثانیه و توانایی برقراری ارتباط با خدمات دهندگان مختلف، فانتوم معتقد است که به خودی خود به راهحلی برای ذخیرهسازی ایمن حجم عظیمی از دادهها تبدیل میشود.این پروژه امیدوار است بتواند در قراردادهای هوشمند مبتنی بر داده در شهرهای هوشمند و در استفاده از دپها (dApp) یا اپلیکیشنهای غیر متمرکز به همه ذینفعان خدمات ارایه داده و اهدافش را محقق کند. تیم Fantom پییش بینی میکند که این پلتفرم در طیف گستردهای از جمله خدمات عمومی، خانههای هوشمند، مراقبتهای بهداشتی، آموزش، مدیریت ترافیک، مدیریت منابع و پروژههای پایداری محیط زیست مورد استفاده قرار گیرد.
ارز دیجیتال فانتوم (Fantom) یک پلتفرم غیرمتمرکز و ایمن برای قراردادهای هوشمند می باشد. پلتفرم این ارز دیجیتال، یک پلتفرم متن باز، قابل سفارشی سازی و مقیاس پذیر است که با هدف رفع محدودیت های نسل قبل شبکه های بلاک چین، ایجاد شده است. هدف اصلی این ارز دیجیتال این است که برای ساخت آینده ای بهتر و کارآمدتر، زیر ساخت هایی را ایجاد کنند تا به مردم برای بهبود کیفیت زندگی خود، از طریق آخرین پیشرفت های دنیای فناوری کمک کند. فانتوم با نفوذ در همه ی جنبه های زندگی، شامل: پذیرش دارایی های دیجیتال در مقیاس جهانی، اقتصاد و پرداخت های دیجیتالی و همچنین هویت و سوابق پزشکی دیجیتالی، بخشی از انقلاب دیجیتال محسوب می شود.
دیفای در Fantom
بهعنوان اثبات انعطافپذیری فانتوم، تیم سازنده این شبکه به سرعت فانتوم-دیفای (DeFi) را راه اندازی کرد. فانتوم وعده داده است که در سیستم مالی غیر متمرکزی که فراهم میکند و در مجموعه DeFi خود برای همه کاربران سودمند واقع شود.
فانتوم با EVM (ماشین مجازی اتریوم) سازگار است و به کاربران این امکان را میدهد که داراییهای دیجیتال را مستقیماً از کیف پول خود مینت، ترید، و یا به عنوان وام دهنده و گیرنده به اشتراک گذارند. این در حالی اتفاق میافتد که همه تراکنشهایی که کاربر انجام میدهد با کارمزد تقریباً صفر و سرعت بالا همراه است و به نظر میرسد این مهم آرزوی دیرینه “DeFi برای همه” را محقق کند.
در واقع ایدههای مربوط به دیفای و به کارگیری این حوزه در فانتوم ایده آل به نظر میرسد؛ شبکه اصلی اپرا فانتوم (Opera Fantom) با استفاده از پروتکل اجماع لاکسیس (Lachesis) و مبتنی بر DAG ایجاد شده و از قراردادهای هوشمند سازگار با ماشین مجازی اتریوم پشتیبانی میکند و به کاربران Fantom اجازه میدهد تا قراردادهای هوشمند را در شبکه اجرا کنند. شبکه اصلی Fantom دارای ویژگیهایی است که آن را برای استفاده از طیف گستردهای از اپلیکیشنها ایده آل میکند. برخی از آنها از قرار زیر هستند:
لیکوئید استیکینگ (Liquid staking): میتوان از ارز دیجیتال FTM، توکن بومی فانتوم، به عنوان ضمانت در دپها استفاده کرد. همه توکنهای دلیگیت شده فانتوم در اکوسیستم بعنوان نقدینگی در جریانند.
اف مینت (fMint): میتوان دهها نوع دارایی مصنوعی، از جمله رمز ارزها، ارزهای ملی کشورها و کالاها را در فانتوم مینت کرد.
اف لند (fLend): داراییهای دیجیتال را میتوان برای ترید کردن و کسب سود و بدون از دست دادن ذخیره FTM خود به کار گرفت، و آنها قرض داد و قرض گرفت.
اف ترید (fTrade): داراییهای دیجیتال مبتنی بر فانتوم را میتوان از همان مبدا کیف پول شخصی معامله کرد؛ این ویژگی ارائه شده یک صرافی کاملاً غیر متمرکز و به اصطلاح یک بازار ساز خودکار (AMM) ایجاد میکند.
فانتوم سخت تلاش کرده است تا راه حلی عالی برای DeFi و دنیای ترید داراییهای دیجیتال ارائه دهد و البته به لطف فناوری DAG به کار رفته در Fantom، این پلتفرم از بسیاری دیگر از پلتفرمهای DeFi برتری دارد. Fantom به خاطر زمان تأیید تراکنش ناچیز که نهایی شدن هر تراکنش در آن در کمتر از 2 ثانیه اتفاق میافتد و همچنین کارمزدهای پایین شبکه خود انعطاف پذیری بالایی فراهم کرده که از آن حداکثر سود را میبرد.
تکنولوژی فانتوم
فانتوم از تکنولوژی استفاده میکند که با بلاک چین کمی تفاوت دارد؛ بلاک چین از بلاکهای به ترتیب تایید شده و در کنار هم قرار گرفته بر اساس زمان تشکیل شده، در حالی که فانتوم از DAG برای تولید بلاکها استفاده میکند. ساده و خلاصهاش این است که در DAG بسته شدن هر بلاک به بلاک پیش یا پس از آن وابسته نیست. ساختار اصلی فانتوم دارای پروتکلی با سه لایه مجزاست و هر لایه مسئولیتهای متفاوتی را بر عهده دارد؛ اپرا کور یا لایه اصلی اپرا (Opera Core)، اپرا وار یا لایه افزار اپرا (Opera Ware) و لایه اپلیکیشن، اجزای پروتکل مورد استفاده در اپراچین Fantom هستند که در ادامه به آنها میپردازیم.
تیم ارز دیجیتال فانتوم
تیم پشتیبان Fantom از همان روزهای ابتدایی دست خوش تغییراتی بوده و تیم فنی نهایی آن متشکل از 12 توسعه دهنده پلتفرم است. همچنین تعدادی پرسنل مدیریت، اعضای جامعه، بازاریابها، و گردانندگان بخشهای مختلف هم به عنوان تیم فانتوم فعالیت میکنند.
بنیانگذار Fantom دکتر آن بیانگی (Ahn Byung Ik) است. او مدرک دکتری در علوم کامپیوتر دارد و همچنین رئیس انجمن فناوری مواد غذایی کره است. دکتر آن یکی از نویسندگان مجله فورچون است که مقالات او بارها در رسانههای تجاری مهم کره جنوبی منتشر شده است. او پیش از این بنیانگذار پلتفرم فناوری غذایی SikSin بود که بسیار مشابه Yelp (وب سایت و اپلیکیشن مربوط به جمع آوری دادهها و نظرات کاربران در رابطه با صنایع غذایی و رستورانها در آمریکا) است. این پلتفرم ماهانه بیش از 22 میلیون بازدید دارد و اپلیکیشن موبایل آن بیش از 3.5 میلیون بار دانلود شده است. با این حال او در حال حاضر دیگر با فانتوم ارتباط ندارد و حتی پروفایل لینکدین او هیچ اشارهای به ارتباط قبلیاش با این پروژه نکرده است. مایکل کنگ (Michael Kong) به عنوان یک توسعه دهنده قراردادهای هوشمند، چندین سال تجربه در حوزه بلاک چین دارد و اکنون مدیر عامل و مدیر ارشد اطلاعات در فانتوم است. او قبل از پیوستن به فانتوم، مدیر ارشد فناوری به عنوان انکوباتور بلاک چین در Block8 و همچنین یکی از اولین دیکامپایلرهای Solidity فعالیت کرده است. همچنین وی یکی از اولین کسانی بوده که در مورد آسیب پذیری در قراردادهای هوشمند بررسی انجام داده است.
از سویی حضور آندره کرونیه (Andre Cronje)، متخصص DeFi و کسی به عنوان توسعه دهنده یرن فایننس (Yearn Finance) شناخته میشود، در Fantom بسیار قابل توجه است. در کل، تیم فانتوم متشکل از اعضای بسیار موفق، باانگیزه و باتجربه از رشتههای مختلف از جمله امور مالی، رمزنگاری، توسعه تجارت، نرم افزار و معماری نرم افزار و سایر رشتههای مرتبط است.
ارز دیجیتال FTM چیست؟
ارز دیجیتال فانتوم (FTM) یک توکن ERC-20 بود که برای استیکینگ و پاداش دادن به نودهای شاهد در شبکه Fantom استفاده میشد. همچنین نسخههای BEP-2 و Xar Network برای افزایش قابلیت همکاری شبکه ایجاد شدند. هنگامی که شبکه اصلی در دسامبر 2019 (آذر 1398) منتشر شد، پلی ایجاد شد تا امکان تبدیل توکنهای دیگر به توکن بومی Opera FTM را فراهم کند.
بایننس در اول مارس 2021 (11 اسفند 1399) یکپارچه سازی کیف پول خود با توکن بومی FTM را تکمیل کرده است و با وجود ارائه نسخ دیگر این رمز ارز، بایننس به پشتیبانی از توکنهای اف تی ام با استاندارد ERC-20 و BEP-2 ادامه میدهد. اکنون سه نسخه رایج از ارز دیجیتال FTM موجود است: ERC-20، BEP-2 و نوع سازگار با خود شبکه Fantom.
Fantom عرضه اولیه سکه (ICO) خود را در ژوئن 2018 برگزار کرد و 40 درصد از کل عرضه 3,175,000,000 توکنی FTM را در آن زمان به فروش رساند. قیمت هر واحد رمز ارز اف تی ام در آن زمان 0.04306 دلار بود و این تیم با فروش آنها 39,650,000 دلار به جیب زد.
متأسفانه، چند ماه طول کشید تا توکنها منتشر شوند و در آن زمان (اکتبر 2018، مصادف با مهر 1397) بازار کریپتوکارنسی خرسی و تحت سلطه فروشندگان قرار داشت که منجر به افت قیمت اولیه ارز دیجیتال FTM تا حدود 0.02 دلار یا نیمی از قیمت ICO شد.
از آنجایی که روند کلی بازار رمز ارزها در یک ترند نزولی قرار گرفته بود، قیمت ارز دیجیتال FTM باز هم پایینتر رفت و در نهایت در 4 فوریه 2019 (15 بهمن 1398) به پایینترین حد تاریخی خود یعنی 0.003105 دلار رسید. اما روند قیمت به اصطلاح برگشت و شروع به بهبود کرد و در سه ماه بعد قیمت بیش از 200 درصد افزایش یافت.
در این بین، فانتوم توکنهای BEP2 را در زنجیره بایننس منتشر کرد تا با ایجاد یک اکوسیستم بین زنجیرهای چند دارایی، قابلیت همکاری خود با سایر پلتفرمها را افزایش دهد. ارز دیجیتال فانتوم بعد از آن در بایننس دکس (Binance DEX) و چند روز بعد هم در پلتفرم اصلی بایننس فهرست شد.
فهرست شدن ارز دیجیتال FTM در معروفترین صرافی رمز ارزی جهان باعث جهش قیمت فانتوم شد و آن را تا بیش از 300 درصد در عرض یک ماه افزایش داد و به بالاترین حد خود در آن زمان یعنی 0.039614 دلار در 11 ژوئن 2019 (21 خرداد 1398) رساند. در هفته بعد آن، بر خلاف ادامه روند صعودی در کل بازار رمز ارزها، قیمت تقریباً 30 درصد کاهش یافت.
پروژه فانتوم و پتانسیلهایش را خوب درک کنید
فانتوم یک پلتفرم بلاک چین با قابلیت ارائه قرارداد هوشمند است. برای شروع، مهم است که درک درستی از آنچه Fantom انجام میدهد و سازو کار این شبکه داشته باشید. Fantom یک پلتفرم بلاک چین است که قادر به اجرای قراردادهای هوشمند است. این برنامهها به بلاک چینها اجازه میدهند تا قابلیت های پیشرفتهتری را نسبت به صرف ارسال و دریافت رمز ارزها از شخصی به شخص دیگر ارائه دهند.
در حال حاضر چند کاربرد بسیار پرطرفدار برای قراردادهای هوشمند وجود دارد:
آنها در امور مالی غیر متمرکز (DeFi)، که در واقع خدمات مالی هستند که نیازی به نهاد حاکمیتی مرکزی ندارند، نقش مهمی دارند. از طریق قراردادهای هوشمند، توسعه دهندگان میتوانند اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) ایجاد کنند که پلتفرمهای DeFi را قوت میبخشند. قراردادهای هوشمند برای ثبت مالکیت توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) استفاده میشوند. مجموعهای از توکن nft در واقع کالکتیبلهای دیجیتالی هستند که میتوان آنها را ترید و خرید و فروش کرد. اتریوم اولین پروژه رمز ارزی بود که قراردادهای هوشمند را به این حوز معرفی کرد و پلتفرمی است که اکثر dAppها در آن ساخته میشوند. با این حال، اتریوم همچنان با مشکلات ازدحام و شلوغی دست و پنجه نرم میکند که منجر به اختلال در دسترسی به سرویسها و کارمزدهای بالای انجام تراکنش در آن شده است. به همین دلیل است که تا بحال چندین جایگزین برای آن معرفی شده و همگی مدعی هستند که پردازش تراکنشها را سریعتر و با هزینه کمتر انجام میدهد.
نقاط قوت ارز دیجیتال فانتوم را بشناسید
یکی از جذابیتهای اصلی Fantom تراکنشهای ارزان آن است. با روش بسیار کارآمد در پردازش تراکنشها، هزاران تراکنش در ثانیه در فانتوم انجام میشوند و هر تراکنش در عرض یک تا دو ثانیه در این شبکه تایید میشود، در حالی که کارمزد هر یک در فانتوم معمولا کسری از سنت است. در ماه می (اردیبهشت)، گزارش شد که فانتوم از مرز انجام 3 میلیون تراکنش عبور کرده و سریعترین پلتفرم بلاک چین در جهان است.
عملکرد فانتوم در این مساله بسیار خیره کننده است، اگرچه تنها پروژه در حوزه ارز دیجتال نیست که سرعت بالایی در پردازشها ارائه میدهد و ممکن است همیشه سریعترین پلتفرم بلاک چین نباشد. مثلا طبق گزارشها، سولانا (SOL) میتواند حداقل 50,000 تراکنش در ثانیه را انجام دهد و همچنین کارمزدی بسیار ناچیز در ازای آنها دریافت کند.
موارد استفاده از ارز دیجیتال FTM را بدانید
توکن Fantom رمز ارز اصلی این پلتفرم است و موارد استفاده این ارز دیجیتال FTM در استیکینگ، حاکمیت، پرداخت هزینههای شبکه و انجام پرداختها و صدور پاداشهاست.
استیکینگ: فانتوم از نوعی الگوریتم اثبات سهام استفاده میکند. تراکنشها توسط نودهایی که از توکنهای استیک شده (یا نمایندگی شده در روش dPoS) بهره میگیرند تأیید میشوند. پس شما با استیک کردن ارز دیجیتال FTM از این طریق، به امنیت شبکه کمک کرده و همزمان پاداش میگیرید.
حاکمیت: از آنجایی که Fantom غیر متمرکز است، دارندگان ارز دیجیتال فانتوم در مورد آینده آن تصمیم میگیرند. با نگه داشتن و استیکینگ Fantom، میتوانید تغییرات مورد نظرتان را به شبکه پیشنهاد دهید و به پروپوزال سایرین رأی دهید.
هزینه شبکه: هزینههای شبکه Fantom با استفاده از رمز ارز بومی آن پرداخت میشود. این هزینهها برای پردازش تراکنشها، گسترش قراردادهای هوشمند و ایجاد شبکههای جدید دریافت میشود.
انجام پرداختها: فانتوم با تراکنشهای سریع و کارمزدهای پایین خود راهی مناسب برای انتقال وجه محسوب میشود. Fantom تنها پروژهای نیست که فناوری DAG را به عنوان مسیر رسیدن به مقیاس پذیری انتخاب کرده است. آیوتا (IOTA) و نانو (Nano) برخی از اولین پروژههای مبتنی بر DAG بودند و پروژههای رمز ارزی هدرا هش گراف (Hedera Hashgraph) و کانستلیشن (Constellation) نیز ساختار مشابهی با Fantom در استفاده از قراردادهای هوشمند دارند.
فانتوم وعده داده است که از طریق افزودن زیرساختهای پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و dApps ارزش افزودهای برای خود ایجاد کند. اگرچه آیوتا اکنون یک لایه جداگانه دارد که قراردادهای هوشمند ارائه میدهد، این مهم میتواند فانتوم را نسبت به پروژههایی مانند IOTA و Nano که با خدمات قرارداد هوشمند کاملا تجهیز نشدهاند، برتری دهد. از سویی البته عملکرد خوب توکن IOTA این امید را ایجاد میکند که سرمایه گذاران ارزش واقعی ارز دیجیتال FTM را نیز درک کنند.
همچنین گمانه زنیهایی وجود دارد مبنی بر اینکه Fantom میتواند بازار شهرهای هوشمند در کره جنوبی را با توجه به روابطی که تیمش در اختیار دارد، کنترل کند. البته، این قطعی و موثق نیست، و فانتوم باید باز هم پیشرفت کند و به وعدههای خود در حفظ شرکا و شبکه روابط خود عمل کند. اگر فانتوم واقعا بتوانند این کار را انجام دهد، حداقل برای حفظ و ارتقا موقعیت خود در بازار کره جنوبی مشکلی نخواهد داشت.
تایید تعداد زیادی تراکنش در ثانیه و اخذ کارمزدهای پایین مطمئناً به پذیرش فانتوم و ارز دیجیتال آن در برخی صنایع کمک میکند و آن را به سمت پذیرش سازمانی نزدیکتر کند. البته، پذیرش سازمانی هدف بسیاری از پروژههای بلاک چین است و این سؤال که چه زمانی ممکن است چنین چیزی به واقعیت تبدیل شود، برای فانتوم و سایر پروژههای دیگر بیپاسخ است.
با این اوصاف، به نظر میرسد که تیم Fantom از تخصص، دانش و انگیزه کافی برای موفقیت برخوردار است، و البته باید به اهمیت حفظ و ایجاد ارتباط آنها با صنایع هم اشاره کنیم؛ در واقع ارتباطات و همکاران فانتوم باید به آنها در کنترل صنایعی در کره جنوبی که از ابتدا هدف این فناوری بودند کمک کنند. در نتیجه فانتوم موفقیت راسخی در رسیدن به اهداف بلند پروازانه خود، مثل تبدیل شدن به زیرساخت اطلاعاتی شهرهای هوشمند، بدست خواهد آورد.
ثبت دیدگاه
0دیدگاه
دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.