مارکت کپ (Market Cap) چیست؟ وچرا مهم است؟
ارزش بازار (که اغلب به عنوان مارکت کپ شناخته میشود) یک مفهوم اساسی در دنیای مالی است. این اصطلاح نمایانگر ارزش کل بازار سهام منتشر شده یک شرکت است. درک ارزش بازار برای سرمایهگذاران، تحلیلگران مالی و هر کسی که به بازار سهام علاقهمند است، بسیار حائز اهمیت است،
زیرا یک نگاه اجمالی به اندازه و ارزش بازار یک شرکت ارائه میدهد.
مفهوم Market Cap (ارزش بازار)
ارزش بازار که در لاتین Market Cap معنا میشود و مخفف کلمه Market Capitalization است، در اصل به معنای «مجموع سرمایه بازار» است که در علم اقتصاد به عنوان ارزش بازار یا ارزش کل بازار نیز شناخته میشود. ارزش بازار یک ارز یا سرمایه به ما نشان میدهد چه مقدار از یک سرمایه در بازار وجود دارد و ارزش کلی آن چه قدر است.
به بیان سادهتر، در نظر بگیرید ما رمزارزی داریم که از آن 10 میلیون توکن در بازار وجود دارد، اگر قیمت هر توکن از آن رمزارز 10 هزار تومان باشد، درواقع ارزش بازار یا همان مارکت کپ این رمزارز برابر با 100 میلیون تومان میشود؛ بنابراین ارزش بازار از حاصل ضرب کلیه توکنها و یا کوینهای ضرب شده و استخراج شده در قیمت هر یک از آنها به دست میآید. از آنجایی که قیمت یک رمزارز به هیچ وجه نمیتواند معیار خوبی برای مقایسه ارزش رمزارزها باشد، شاخصهایی نظیر ارزش بازار میتوانند در این مسئله به کمک تریدرها و تحلیلگران آمده و اطلاعات زیادی درباره وضعیت یک رمزارز در بازار به آنها بدهند.
دستهبندیهای ارزش بازار
ارزش بازار برای دستهبندی شرکتها بر اساس اندازه آنها استفاده میشود. معمولترین دستهبندیها شامل موارد زیر است:
- شرکتهای با ارزش بازار بزرگ (Large-Cap):
این شرکتها معمولاً شرکتهای باسابقه و باثباتی هستند که حضور قوی در بازار دارند. مثالهایی شامل اپل، مایکروسافت و آمازون. سهام شرکتهای با ارزش بازار بزرگ عموماً کمتر نوسان دارند و نسبت به شرکتهای کوچکتر ثبات بیشتری ارائه میدهند.
- شرکتهای با ارزش بازار متوسط (Mid-Cap):
این شرکتها اغلب در مرحله رشد هستند و تعادلی بین ثبات و پتانسیل رشد ارائه میدهند. این شرکتها کمتر از شرکتهای با ارزش بازار بزرگ تثبیت شدهاند اما ممکن است پتانسیل رشد قابل توجهی داشته باشند. مثالهایی شامل Zoom Video Communications و Twilio.
- شرکتهای با ارزش بازار کوچک (Small-Cap):
این سهامها معمولاً شرکتهای جوانتر و کمتر تثبیت شدهای هستند که پتانسیل رشد بیشتری دارند اما همچنین ریسک بیشتری نیز دارند. آنها میتوانند بازدهی قابل توجهی ارائه دهند اما بیشتر در برابر نوسانات بازار آسیبپذیرند. مثالهایی شامل Planet Fitness و Carvana.
- میکرو کپ (Micro-Cap):
این شرکتها اغلب استارتآپها یا شرکتهایی هستند که در مراحل اولیه رشد خود قرار دارند. سهامهای میکرو کپ بسیار ناپایدار و پرخطر هستند اما میتوانند بازده قابل توجهی برای سرمایهگذارانی که مایل به پذیرش ریسک هستند، به ارمغان آورند. نمونههایی از این شرکتها شامل شرکتهای کوچک بیوتکنولوژی یا استارتآپهای فناوری میباشد.
- نانو کپ (Nano-Cap): این شرکتها کوچکترین و اغلب پر ریسکترین شرکتهای بازار هستند. سهامهای نانو کپ بسیار ناپایدار هستند و ممکن است به تغییرات قیمت شدیدی دچار شوند. این شرکتها عموماً به عنوان پر ریسکترین سرمایهگذاریها در نظر گرفته میشوند.
مارکت کپ چه تاثیری بر قیمت ارز دارد؟
- تقاضا و عرضه:
افزایش مارکت کپ نشاندهنده افزایش تقاضا برای آن ارز است. افزایش تقاضا معمولاً به افزایش قیمت منجر میشود. برعکس، کاهش مارکت کپ نشاندهنده کاهش تقاضا و احتمال کاهش قیمت است.
- سرمایهگذاریهای بزرگ:
ورود سرمایهگذاران بزرگ به یک ارز دیجیتال میتواند باعث افزایش ناگهانی مارکت کپ و در نتیجه افزایش قیمت شود.
- رویدادهای بازار:
اخبار و رویدادهای مرتبط با یک ارز دیجیتال مانند عرضه بهروزرسانی جدید، پذیرش توسط یک کسبوکار بزرگ یا تغییرات در قوانین مرتبط با ارزهای دیجیتال میتوانند بر مارکت کپ و در نتیجه قیمت آن تأثیر بگذارند.
- روانشناسی بازار:
احساسات سرمایهگذاران و گلهای بودن در بازار نیز میتواند بر مارکت کپ و قیمت ارزها تأثیر بگذارد.
چرا مارکت کپ مهم است؟
- اندازه و تأثیرگذاری:
ارزهای دیجیتالی با مارکت کپ بالاتر معمولاً حجم معاملات بیشتری دارند و تأثیر بیشتری بر کل بازار میگذارند. این به این معنی است که نوسانات قیمتی در ارزهای بزرگتر، میتواند بر کل بازار ارزهای دیجیتال تأثیرگذار باشد.
- اعتماد سرمایهگذاران:
مارکت کپ بالا نشاندهنده اعتماد بالای سرمایهگذاران به آن ارز است. این اعتماد میتواند به جذب سرمایهگذاران جدید و افزایش بیشتر قیمت ارز کمک کند.
- مقاومت در برابر نوسانات:
ارزهای با مارکت کپ بالا معمولاً در برابر نوسانات کوتاهمدت مقاومتر هستند. این به دلیل حجم بالای معاملات و پراکندگی سرمایهگذاری در بین تعداد زیادی از سرمایهگذاران است.
ارزش بازار یا Market Cap؛ شاخصی تعیین کننده در سرنوشت یک ارز
ارزش بازار یا همان مارکت کپ یکی از مهمترین اصطلاحاتی است که آشنایی با آن برای هر تریدر و سرمایهگذار بازارهای مالی ضروری است. درواقع ارزش بازار یک ارز مربوط به کلیه ارزشی است که توکنها و کوینهای آن رمزارز در بازار به خود اختصاص دادهاند. مارکت کپ یک رمزارز از حاصل ضرب تعداد توکنها و کوینهای استخراج شده در قیمت هر واحد از آن رمزارز به دست میآید. شاخص ارزش بازار در پیش بینی سرنوشت و وضعیت یک رمزارز بسیار کاربردی است و میتواند تریدر را در خصوص تصمیم گیری درباره سرمایهگذاریاش راهنمایی کند؛ به صورتی که هر چه مارکت کپ یک رمزارز بیشتر باشد، تغییرات ناگهانی قیمت در آن به علت نیاز به نقدینگی بیشتر، کمتر اتفاق میافتد و میتواند سرمایه گذاری قابل اعتمادتری به حساب بیاید.
همچنین ارزش بازار یک رمزارز میتواند تاثیری مستقیم بر روی قیمت یک رمزارز داشته باشد؛ چرا که هرچه تعداد توکنها و کوینهای مربوط به یک ارز کمتر باشند و با محدودیت در عرضه مواجه شوند، ارزش آن بالاتر رفته و قیمت بیشتری پیدا میکند. درحال حاضر، بیت کوین، اتریوم و تتر رمزارزهایی هستند که بیشترین ارزش بازار یاهمان مارکت کپ را به خود اختصاص دادهاند. خیلی از متخصصان باور دارند که شاخص مارکت کپ ممکن است گمراه کننده باشد. هراس از سرمایه گذاری بر کوینهایی با حجم بازار پایین یا امید زیاد داشتن به کوینهایی با حجم بازار بالا، ممکن است باعث ناامیدی سرمایهگذاران شود.
در حقیقت مارکت کپ به خریداران نشان میدهد که سرمایهگذاری بر ارزهای دیجیتال چه مقدار ریسک را طلب میکند. هرچقدر ارزش بازار بزرگتر باشد، خطر سرمایهگذاری روی آن پایینتر است؛ به این دلیل که این رمزارزها پروسه رشد را سپری کرده و هماکنون به ثبات مناسب و حداقلی دست یافتهاند.
در مقابل، سرمایهگذاری در رمزارزهایی که دارای ارزش بازار کمتری هستند، میتواند باعث توسعه سریع و شارپی اصل سرمایه شود. رمزارزهای تازه با ارزش بازار کوچک همچنان از فرصت رشد بالاتری برخوردار هستند و در صورتی که تریدر ریسکپذیری هستید، این ارزهای دیجیتال انتخابهای مناسبی جهت سرمایهگذاری خواهند بود.
محدودیتهای ارزش بازار
با اینکه ارزش بازار یک معیار گسترده استفاده است، اما دارای محدودیتهایی است که سرمایهگذاران باید آنها را در نظر بگیرند:
- نادیده گرفتن بدهی و ذخایر نقدی:
ارزش بازار بدهیهای یک شرکت یا ذخایر نقدی آن را در نظر نمیگیرد. یک شرکت با ارزش بازار بالا ممکن است بدهیهای قابلتوجهی داشته باشد که میتواند بر ثبات مالی آن تأثیر بگذارد. به طور مشابه، یک شرکت با ذخایر نقدی قابلتوجه ممکن است بر اساس ارزش بازار به تنهایی کمتر از حد ارزشگذاری شده باشد.
- نوسانات کوتاهمدت قیمت:
ارزش بازار تحت تأثیر نوسانات کوتاهمدت قیمت سهام است که ممکن است ارزش بلندمدت یک شرکت را به درستی منعکس نکند. عوامل خارجی مانند احساسات بازار، اخبار یا شرایط اقتصادی میتوانند بر قیمت سهام تأثیر بگذارند و باعث تغییر در ارزش بازار شوند.
- عدم جزئیات دقیق:
ارزش بازار شرکتها را به بخشهای گستردهای دستهبندی میکند، اما جزئیات دقیقی در مورد وضعیت مالی، چشمانداز رشد یا موقعیت رقابتی یک شرکت ارائه نمیدهد. سرمایهگذاران باید از معیارها و تحلیلهای اضافی برای به دست آوردن درکی جامع از اصول بنیادی یک شرکت استفاده کنند.
- معیار ارزش ذاتی نیست:
ارزش بازار نشاندهنده ادراک بازار از ارزش یک شرکت است، اما لزوماً ارزش ذاتی آن را نشان نمیدهد. ارزش واقعی یک شرکت ممکن است با ارزش بازار آن متفاوت باشد، به ویژه در مواردی که ارزشگذاری بیش از حد یا کمتر از حد وجود دارد.
ثبت دیدگاه
0دیدگاه
دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاهتان ثبت میشود.